Bristol Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, insanlık ve birçok diğer tür için sonun başlangıcına geldik. Hatta, insanlık sona doğru o kadar hızlı ilerliyor ki yapılan tahminlerin, küresel ısınma nedeniyle daha da erkene çekilebilme ihtimali var. Peki Dünya’nın sonu ne zaman geliyor? Ayrıntılar haberimizde…
Bilim insanları Dünya’nın sonu hakkında tahminde bulundu: “küresel yok oluş” tarihini açıkladılar
Öncelikle biraz süper kıtalardan bahsedelim. Araştırmalar, Dünya’nın tektonik plakalarının yaklaşık her 400-600 milyon yılda bir süper kıta oluşturduğunu ve bu olayın büyük doğal felaketlere yol açabileceğini gösteriyor. Yeni süper kıta oluşumunun, atmosferdeki karbon dioksit seviyesinin artması, daha sıcak bir güneş ve kıtasal etki gibi faktörlerle birlikte Dünya’yı yaşanmaz hale getireceği belirtiliyor.
Araştırmayı yürüten Dr. Alexander Farnsworth, bu süper kıtanın aşırı sıcaklık ve nem seviyelerine yol açacağını ve bu koşullar altında memelilerin hayatta kalmasının imkansız hale geleceğini belirtti. Belki bazılarımıza gerçekçi gelmeyebilir ama, İnsan vücudunun aşırı sıcaklıkları terleyerek dengeleyememesi, bu yok oluşun en önemli nedenlerinden biri olacak.
Bir diğer neden ise küresel ısınma. Küresel ısınma, bu sürecin daha da hızlanmasına neden olabilir. Araştırmada, günümüzde fosil yakıtların kullanımının derhal azaltılması gerektiği vurgulanıyor. Araştırmanın bir diğer yazarı Dr. Eunice Lo, “Günümüzde yaşanan aşırı sıcaklıklar, insan sağlığı için zaten zararlı. Net sıfır karbon emisyonu hedeflerine bir an önce ulaşmalıyız,” dedi.
Sonuca gelirsek, olağanüstü bir durum ya da felaketle karşılaşmadığımız sürece, bilim insanlarının tahmin ettiği Dünya’nın sonu, 250 milyon yıl sonra olacak. Bilim insanları, bugün alınacak önlemlerin yalnızca bugünkü krizi değil, uzun vadeli felaketleri de önlemede kritik olduğunu belirtiyor. Araştırmacıların bir diğer tavsiyesi ise, küresel ısınmayı durdurmak için fosil yakıt tüketiminin azaltılması ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelmek. Tüm bunlar, insanlığın geleceği için hayati öneme sahip.
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz…